top of page
  • Facebook

El Xato restaurant in La Nucia: culinair genieten van een rijke geschiedenis

Villa Solana

Bijgewerkt op: 11 jan 2024

De regio van Polop - La Nucia is een ideale uitvalsbasis voor liefhebbers van lekker eten. Sterrenzaak El Xato staat met stip op 1 en ligt op slechts enkele minuten van Villa Solana. Prachtige gerechten, heerlijke wijnen en een super vriendelijke Lady Chef maken van El Xato een must-do tijdens je bezoek aan vakantiehuis Villa Solana.



In het pittoreske stadje La Nucía, aan de Spaanse kust, vind je een restaurant dat niet alleen een gastronomische bestemming is, maar ook een levende geschiedenis vertegenwoordigt.


Van bescheiden wijnzaak tot Bar "El Xato"

El Xato heeft de afgelopen eeuw een opmerkelijke reis doorgemaakt, die begon als een bescheiden wijnzaak genaamd "Ti Pere el Tardà."


Het verhaal gaat verder in 1915, toen Pedro Balaguer Orts en Jerónima Cano Pérez de zaak overnamen en deze veranderden in "Bar Internacional." Na de Spaanse burgeroorlog veranderde het in "Bar Nacional" tijdens het bewind van Franco. In 1948 droegen de oorspronkelijke eigenaren de fakkel over aan Francisco Cano Ivorra en Vicenta Cano Pérez, die de naam weer veranderden naar "Bar El Xato," naar de bijnaam van hun zoon José Cano Cano, alias "El Xato."

De innovatie van Esperanza

In 1961 besloten Jose Cano en Esperanza Fuster het restaurant over te nemen.

Esperanza gaf een moderne draai aan het menu en een breidde het uit naar internationale gerechten. Met de opkomst van het toerisme in Benidorm werd het menu verder gediversifieerd, met nieuwe creaties zoals het beroemde "pollo a la Esperanza."


De Vierde Generatie en de Komst van Chef-kok Cristina Figueira

In 1997 gaven ze het stokje door aan hun zonen, Francisco en José Cano, die het restaurant met succes uitbreidden door een aangrenzend pand te kopen.


Een belangrijke mijlpaal was de komst van chef-kok Cristina Figueira, de vrouw van Francisco, die de traditionele keuken combineerde met moderne mediterrane gerechten. Haar kwaliteiten leidden in 2019 tot de felbegeerde Michelin-ster, een erkenning van de kwaliteit en creativiteit van de keuken.


De expertise van Francisco Cano als sommelier en dochter Esperanza als voortreffelijke gastvrouwde dragen bij aan de gastronomische ervaring die het restaurant biedt aan zijn gasten.


Vandaag de dag blijft "El Xato" een culinaire parel met een rijke geschiedenis en blijft het innoveren onder leiding van de vierde generatie. Een plek waar gasten niet alleen van voortreffelijk eten genieten, maar ook de smaak van de geschiedenis proeven. In 2023 serveert het restaurant de beste gerechten van de laatste 108 jaren. Een streling voor het oog en de smaak.


Praktisch

  • Adres: Avinguda Esglesia 3, 03530 La Nucia Spanje

  • Parkeren kan op 2 minuten wandelen van het restaurant op de Carrer Sant Antoni

Comments


bottom of page